2000 de pelerini la Curtea de Argeş de Sf. Mărie

80 de jandarmi şi 20 de poliţişti din Curtea de Argeş şi de la trupele speciale au supravegheat vineri şi sâmbătă buna desfăşurare a slujbelor la Necropola din Curtea de Argeş. Faţă de anii trecuţi, acum au venit mai puţini pelerini la Curtea de Argeş, jandarmii estimând că aproximativ 2000 de credincioşi au asistat la slujbe. Au fost montate garduri iar forţele de ordine au stat în permanenţă printre cei care au venit la Mănăstire, dar incidente tot au avut loc. Vineri seara, mai multe persoane s-au îmbrâncit cu jandarmii încercând să intre în număr mare pe esplanada din faţa Necropolei, acolo unde a fost oficiat serviciul religios.

Aglomeraţie, dar nu prea

De vineri, străzile s-au cam umplut la Curtea de Argeş, nu la fel de mult ca anul trecut, însă. Au fost montate şi câteva corturi de la care comercianţii veniţi din toată ţara au vândut, sau au vrut să vândă, căci ne-au spus că nu prea au avut clienţi, haine de blană, de piele, pantofi, obiecte de îmbrăcăminte, dulciuri ori fructe. Tarabele au avut autorizaţie de la Primărie, am aflat de la Adriana Ciorbaru, şeful Compartimentului de administrare a domeniului public şi privat al municipiului. Şi terasele din centru au avut mai mulţi clienţi decât de obicei. Demn de remarcat a fost faptul că pe stradă grupurile mai mari de oameni nu prea purtau masca de protecţie, obligatorie, de altfel, în Argeş. La Mănăstire, în schimb, credincioşii aveau măşti. Drept este că unii le ţineau sub barbă iar când vedeau vreun poliţist sau vreun jandarm le trăgeau rapid pe gură şi pe nas.

Fără campare la Valea Iaşului

„Eu vin de la Ialomiţa de 20 de ani la Mănăstire. Anul acesta am venit pregătită cu mască şi cu dezinfectant, ca să mă dau pe mâini mereu. Respect regulile eu, dar mă uit la alţii că nu le respectă. E păcat ca la o aşa de mare sărbătoare lumea să nu aibă grijă. Mie mi-e frică să mă îmbolnăvesc, că am diabet şi tensiunea mare. Cred că ne ajută Maica Domnului să nu păţim nimic azi”, ne-a mărturisit o femeie de 60 de ani care stătea în faţa Necropolei, sâmbătă, la slujbă.

Alţii însă nu au fost aşa de responsabili. Un grup venit din Giurgiu părea iritat de situaţie. „Ce ne întrebaţi?! Nu vedeţi că e rău?! Noi venim pentru slujbă, pentru sărbătoare, şi stau jandarmii lângă noi de parcă am fi venit la furat sau ceva!”, ne-a spus, răstit, cel care părea şeful grupului.

Anul acesta nimeni nu a mai putut să campeze la Valea Iaşului, şi să chefuiască acolo noaptea, aşa cum se obişnuia. Pelerinii veniţi din alte părţi ale ţării au dormit în maşini sau pe la pensiunile din oraş, ne-a spus comandantul Poliţiei Curtea de Argeş, comisarul şef Mihai Bălan. Nici în curtea Mănăstirii nu au avut acces credincioşii, pentru că la Ansamblul Episcopal se fac lucrări iar zona este închisă.

Gunoaie peste tot

Oricum, urmele pe care pelerinii le-au lăsat au fost şterse cu greu. Vineri seara dar şi sămbătă, singurul loc în care au avut acces, în faţa Necopolei, a rămas plin de gunoaie. Foarte puţini dintre cei prezenţi au luat cu ei sau au dus la un coş de gunoi ambalajele produselor alimentare pe care le-au consumat, cei mai mulţi aruncând pe jos, pe spaţiul verde, pet-uri, hârtii de toate felurile, resturi de măncare ori alte gunoaie.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei, Jandarmeria şi Poliţia au făcut apel în repetate rânduri şi au subliniat regulile care trebuiau respectate pentru evitarea creşterii numărului de îmbolnăviri. În ce măsură au fost acestea respectate vom vedea zilele următoare, când vom afla dacă numărul infectărilor cu noul coronavirus a crescut sau nu în Argeş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email