20 de oameni ai străzii şi-au găsit adăpost la spital

Odată cu scăderea temperaturilor, Spitalul Municipal a devenit casă pentru cei care nu au un adăpost deasupra capului. În lipsa unui azil specializat, oameni de diferite vârste îşi găsesc refugiul în saloanele spitalului. Deşi cei mai mulţi dintre ei reprezintă cazuri sociale, doctorii şi asistenţii sunt nevoiţi să le acorde îngrijiri medicale. „Nu putem să îi aruncăm în stradă, pentru că există riscul să îngheţe de frig. Nu cred că am putea să trăim cu gândul că un om a murit pentru că noi am refuzat să îl lăsăm să stea în spital o noapte”, spun medicii. Decizia de a-i duce pe cei fără adăpost la spital, atunci când temperaturile sunt foarte scăzute, a fost luată în urmă cu doi ani de către primarul Nicolae Diaconu.
Mulţi au şi probleme de sănătate
Fiecare caz în parte pare o poveste desprinsă din filme. Sunt oameni amărâţi, care îşi duc traiul pe unde apucă, se hrănesc din ghenele de gunoi şi când ajung să primească o masă caldă ştiu să mulţumească. Alţii îşi varsă amarul în alcool, cad pe străzi şi ajung la spital, mai mult morţi decât vii. Iar atunci când se trezesc din beţie, în loc să fie recunoscători, devin agresivi. Oamenii pentru care spitalul devine „casă”, sunt fie aduşi cu Ambulanţa, fie vin de bună voie. „Nu putem să-i dăm afară. Majoritatea nu prezintă probleme grave de sănătate, dar pur şi simplu n-au unde să înnopteze”, explică dr. Ionela Dăneţ, managerul Spitalului Municipal.
Pentru că îşi petrec mai tot timpul în frig, mulţi dintre ei suferă de infecţii respiratorii, bronşite sau viroze. „Pe unii îi ducem la Unitatea de Primiri Urgenţe, iar cei care necesită internarea merg la Secţia de Boli Interne sau la Chirurgie. Nu au fost lăsaţi în stradă şi am avut grijă de ei. O parte au plăgi, alţii sunt pulmonari ori cardiaci şi le-am găsit un loc în secţiile noastre”, mai spune medicul Ionela Dăneţ.
Spitalul Municipal, singura salvare
Măcar pentru o noapte, oamenii au parte de un somn liniştit, la căldură. În plus, primesc şi mâncare sau un ceai cald. „Unii vin pe jumătate degeraţi. Îi ajutăm şi noi cu ce putem. O supă caldă, un ceai şi apoi îi lăsăm să se odihnească”, explică medicii. Până acum, la Spitalul Municipal au sosit aproximativ 20 de oamenii ai străzii. Unii au rămas o noapte sau două în staţionar, după care au plecat. Alţii au ajuns să fie internaţi, şi în funcţie de problemele medicale pe care le au, au rămas mai multe zile în spital. Cei care ajung să dea bătăi de cap medicilor sunt însă beţivii. Nu de puţine ori s-a întâmplat să devină recalcitranţi cu cei care s-au chinuit să le salveze vieţile.
Hipotermia poate să ducă la deces
Medicii se aşteaptă ca în perioada următoare numărul acestor cazuri să crească, în condiţiile în care oamenii străzi nu au unde să se adăpostească. Pericolul la care se expun cei care stau în frig este hipotermia. „Acest lucru apare atunci când temperatura corpului uman ajunge la un punct critic, adică sub 35 de grade Celsius. În aceste condiţii, funcţiile organismului încetinesc iar primele semne care ar trebui să le dea de gândit persoanelor ce au stat prea mult în frig sunt frisoanele, pielea care devine rece, palidă sau chiar de culoare albastră. Apoi, capacităţile intelectuale sunt şi ele afectate, apar tulburările de echilibru, de vorbire şi apare amorţeala la nivelul mâinilor şi degetelor. Dacă nu se intervine în timp util, se poate ajunge la comă şi chiar la moarte”, avertizează medicii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email