2 morţi şi 66 de cazuri de gripă în Argeş

Direcţia de Sănătate Publică Argeş informează- Ce sunt și cum ne putem proteja de gripă și de virozele respiratorii

„Având în vedere că până astăzi 30.01.2019 în județul Argeș au fost confirmate 66 de cazuri de gripă și 2 decese, Direcția de Sănătate Publică Argeș recomanda populației județului aplicarea cu rigurozitate a recomandărilor specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor și a răspândirii virusului gripal”, se arată într-un comunicat al Direcției de Sănătate Publică (DSP).

„În cadrul morbidității prin boli acute, infecțiile acute respiratorii ocupă primul loc. Virusurile care îmbolnăvesc oamenii se transmit cu ușurință de la o persoană la altă, putând duce la epidemii (îmbolnăviri în masă). Ele pot produce: răceli/viroze/pneumonii , gripă. Răcelile/virozele sunt infecții produse de virusuri, altele decât cel gripal, care însă dau semne de îmbolnăvire foarte asemănătoare cu gripa. Vaccinul antigripal nu apăra organismul de aceste virusuri.

Gripa sezonieră se referă la tipurile obișnuite de virusuri gripale umane, care în fiecare sezon rece duc la îmbolnăvirea unui număr de persoane. Există un vaccin elaborat de către Organizația Mondială a Sănătății în fiecare an, care poate preveni gripă.  Vaccinul antigripal distribuit gratuit prin cabinetele medicilor de familie pentru sezonul 2018-2019 conține antigenele necesare pentru prevenirea infecției cu virusul gripal circulant.

Cum se transmit virusurile care produc boli respiratorii ?

Microbii care produc îmbolnăviri ale naaului, gâtului, urechilor sau plămânilor se pot transmite fie direct – de la o persoană la altă – fie indirect, prin obiecte folosite sau atinse de persoana bolnavă, când strănută sau tușește.

Simptomatologie

Debutul poate fi brusc, uneori brutal, cu fiori și febră (38-40 grade C), dureri musculare, dureri de cap, dureri în gât, secreții nazale abundente, lăcrimarea ochilor, oboseală marcată, față congestionată; la scurt timp poate apare tusea, la început seacă, apoi productivă.

Gripa sezonieră este cauzată de virusurile gripale umane care infectează căile respiratorii (nas, gât, bronhii și uneori plămâni).   

Puteți recunoaște o viroză respiratorie alta decât gripă, după debutul mai lent al bolii  (începe ușor cu usturimi în gât, nas înfundat, dureri de cap) cât și după evoluția mai ușoară a bolii.

Aceste forme de viroze respiratorii (răceala) sunt cauzate de alte virusuri respiratorii (adenovirus, virus sincitial respirator, virusuri paragripale, etc.)

Complicațiile gripei pot include pneumonie, infecții ale urechii, infecții ale sinusurilor, deshidratare și agravarea afecțiunilor medicale cronice existente,  cum ar fi insuficiență cardiacă congestiva, astm sau diabet.

La persoanele în vârstă, gripă poate provoca, uneori, și/sau agrava anumite afecțiuni cardiace, care ar duce apoi la atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.

Grupele cu risc includ femei însărcinate, copii, persoanele în varstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi:

-astmul bronșic și alte boli respiratorii;

-diabetul zaharat și alte boli endocrine;

-boli de inimă;

-boli de rinichi;

-boli de ficat;

-boli metabolice;

-boli neurologice;

-obezitate.

Este important să urmați recomandările medicului dumneavoastră pentru a evita complicațiile grave legate de gripă, în special dacă faceți parte din categoria persoanelor la risc.

Ce putem face – gesturi simple ne apăra de probleme de sănătate grave !

Vaccinați-vă înainte de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Vaccinarea în fiecare an este măsură de prevenire unică cea mai eficientă împotrivă gripei sezoniere.

 În județul Argeș Ministerul Sănătății a distribuit prin Direcția de Sănătate Publică Argeș  49220 doze de vaccin antigripal pentru a fi făcute gratuit persoanelor din grupele de risc.

La cererea medicilor de familie DSP Argeș a solicitat Ministerului Sănătății o suplimentare de 1500 doze de vaccin antigripal.

Vaccinul antigripal poate fi achiziționat de alte categorii de persoane din farmacii și recomandăm efectuarea lui chiar și în această perioadă, eficacitatea în prevenția gripei fiind dovedită.

 De asemeni DSP Argeș a instituit măsuri de prevenire a îmbolnăvirilor în unitățile sanitare din județ, prin:

-limitarea accesului vizitatorilor în întreagă unitate și interzicerea lor în secții cu mare risc (ATI, Nou-Născuți, Boli Infecțioase etc.)

-izolarea suspecților de gripă în secțiile Boli Infecțioase și/sau AȚI în funcție de starea clinică și co-morbidități;

-izolarea și instituirea triajului zilnic al personalului medico-sanitar și auxiliar, cu excluderea celor care prezintă semne de boală respiratorie;

-purtarea obligatorie a măștii;

-spălarea cât mai frecventă a mâinilor.

Măsuri care limitează răspândirea infecțiilor respiratorii/gripei

Spălatul pe mâini cu apa și săpun este obligatoriu în oricare dintre următoarele situații: după ce strănutați, tușiți sau va suflați nasul,  înainte și după pregătirea hranei,  înainte și după masă,  oricând mâinile au un aspect murdar.

 Alte măsuri recomandate:

– acoperiți gură și nasul când strănutați sau tușiți (cu un șervețel de hârtie pe care îl aruncați după aceea)

 nu folosiți în comun obiecte personale (prosoape, batiste, cosmetice etc.)

 -dacă va îmbolnăviți, acționați responsabil (repaus la domiciliu, păstrarea distanței față de persoanele din jur)

 -consumați multe legume  fructe proaspete, bine spălate sub  de   înainte de consum, aerisiți zilnic încăperile  care lucrați sau vă odihniți, evitați aglomerațiile”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email