2 funcţionari publici se „specializează” în Deltă, la un hotel de 4 stele, pe banii cetăţenilor

Excursia de studii costă peste 20.000 de lei din bugetul local al Primăriei Băiculeşti

Cum vine vara, cum apar şi vacanţele funcţionarilor publici plătite din bugetele locale. În zona Curtea de Argeş campioană a acestor vacanţe este Primăria Băiculeşti, care, de câţiva ani încoace, îşi trimite angajaţii la mare sau în Deltă să se specializeze. Gândiţi-vă că respectivii cursanţi plătiţi din banii publici mai beneficiază şi de vouchere de vacanţă, câte 1450 de lei de fes de funcţionar, deci pot avea două vacanţe gratis – una „de studii”,neapărat la hoteluri de trei sau patru stele, şi alta, tot graris, cu voucherele de vacanţă.

Potrivit LicitatiaPublica.ro,comuna Băiculeşti (Primăria comunei Băiculeşti) a achiziţionat de la CENTRUL DE FORMARE APSAP „cursuri de perfecţionare 1” pentru „Management financiar – bugetar şi contabilitatea instituţiilor publice, Comunicarea în sectorul public. abordări practice şi instrumente eficiente de lucru, performanţă şi capacitate organizaţională. metodologii de lucru în administraţia publică, plus servicii hoteliere”, pentru suma de 11680.1 de lei.

Aceeaşi Primăria a mai cumpărat, tot prin achiziţie directă, „Cursuri de formare profesională 2 fără cazare”, pentru cursuri de Audit intern în sectorul public, comunicare, transparenţă publică şi gestiunea documentelor”, de la Lectoform Consulting, o mai veche cunoştinţă a administraţiei locale de la Băiculeşti.

Cei doi angajaţi ai Primăriei se specializează în„Elementele comunicării; Tipuri de comunicare; Formele comunicării organizaţionale; Proceduri de comunicare intra-instituţională; Tehnici şi abilităţi de comunicare eficientă; Blocaje în comunicare; Comunicarea asertivă în instituţiile publice şi mijloace de creare a culturii organizaţionale. Gestionarea documentelor”, dar obţin şi un„certificat în ocupaţia de Auditor intern în sectorul public – cod COR 241306. Program de formare profesională adresat personalului din cadrul departamentelor de control şi audit intern”. Fiecare curs costă 1790 de lei şi 1980 de lei.

Un hotel de vis. Cetăţenii din Băiculeşti pot doar să viseze la el.

Cum funcţionarii publici trebuie să aibă cazare pe măsură, Primăria a achiziţionat, direct, bineînţeles, de la Lectoform Travel SRL, tot o veche cunoştinţă, „Servicii de cazare cursuri de formare profesionala” la Hotel Puflene, Murighiol Delta Dunării. Costul, 5380 lei, două persoane, potrivit LicitatiaPublica.ro.

Este vorba despre „Servicii Hoteliere in cadrul Hotelului Puflene in Murighol pentru perioada: 29 iulie – 04 august 2019. Pachetul include cazare 6 nopţi în cameră dublă cu mic dejun inclus, prânz şi cină in sistem de bufet suedez”.

Locaţia este una deosebită – „Hotel Puflene Resort 4 stele este situat pe malul Lacului Murighiol, într-un decor natural deosebit. Accesul se face cu autoturismul propriu.
„Complexul turistic se desfăşoară pe o suprafaţă totală de 10 ha, ceea ce asigură turiștilor cazați aici pe lângă odihnă și relaxare, posibilități multiple de petrecere a timpului. Astfel, Hotel Puflene are în dotare piscină acoperită și în aer liber, loc de joacă pentru copii, restaurant cu terasă, salon de înfrumusețare, bar,  pizzerie, tenenuri de sport, sală de fitness. Totodată, de aici se pot face plimbări cu hidrobiciclete pe lac pentru observarea și admirarea florei și faunei sau excursii cu ambarcațiuni în Deltă Dunarii”, se arată în prezentarea hotelului

 Practică veche

Scriam anul trecut, tot în iunie, despre faptul că Primăria comunei Băiculeşti a cumpărat de la Harrison Consulting@Management S.R.L. mai multe cursuri de formare profesională – Curs Resurse Umane, Curs Achiziţii Publice, Curs Rolul secretarului U.A.T,  Curs Finanţe şi Contabilitate şi Curs Management în instituţiile publice. Toate se ţineau la Mamaia şi în Delta Dunării, între 30 iulie – 5 august şi 15 – 22 iulie. Cazarea s-a făcut la hoteluri de 3 şi patru stele, iar costul cazării a fost de  8102 pentru două dintre ele,  şi 12074 lei pentru celelalte trei.

„La cursuri merg funcţionari din Primărie. Poate unii vor zice că e prea mult, dar eu cred că sunt binevenite şi sunt şi un fel de bonus. Sperăm că în câţiva ani toţi funcţionarii să poată să participe la astfel de cursuri şi să se perfecţioneze”, ne spunea primarul din Băiculeşti, Niculaie Dragnea, anul trecut. Costurile sunt destul de mari pentru o astfel de localitate, şi în multe alte comune de această mărime sunt probleme cu salariile mărite pentru că nu mai sunt bani pentru ele. „Noi avem bani de salarii până la sfârşitul anului, pentru că am avut grijă de asta”, adăuga primarulul.. Acum nu a răspuns la telefon, iar la Primărie nu a  fost de găsit. „E plecat pe teren”, ne-a informat, scurt, o funcţionară.

Şi în iunie 2017 scriam că primăria Băiculeşti a cumpărat direct de la Lectoform Consulting Srl, din Bacău, participarea la un „Curs de formare profesională urbanism” şi la un „Curs de formare profesionala stare civilă” cu 950 fiecare.  Localitatea cu 6368 de locuitori şi-a permis să închirieze două camere în hotelul Siret, de trei stele, din Mamaia, în perioada 31 iulie – 1 august, pentru cursanţi, iar ofertantul a fost Lectoform Travel SRL din Bacău. În 2018 s-a schimbat doar firma de la care Primăria a cumpărat tot pachetul.

Cât costă cursurile la alţii

Şi alte instituţii publice şi trimit angajaţii la cursuri. Este o obligaţie legală formarea profesională, dar, în limitele bunului simţ, măcar.

Consiliul Judeţean (CJ)a anunţat pe sistemul electronic de achiziţii publice cumpărarea de „servicii de formare profesională” pentru 159 de angajaţi, funcţionari publici şi personal contractual. Pentru 159 de persoane care se  perfecţionează CJ a alocat 131.970 lei, câte 830 de lei, 987,7 lei cu TVA, pentru fiecare, cursuri, cazare, masă, etc. Cei doi funcţionari de la Primăria Băiculeşti sunt mult mai „scumpi”, Primăria cheltuind din bugetul local câte o sută de milioane de lei pentru fiecare.

Între timp, Primăria Băiculeşti nu-şi plăteşte datoriile pe care le are la un cetăţean. Simona Niculescu trebuie să primească 80 de euro pentru fiecare zi în care drumul spre locuinţa ei nu este reparat, iar Unitatea Administrativ Teritorială Băiculeşti, prin primar, nu face acest lucru, iar executorul judecătoresc refuză să execute silit sentinţa definitivă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email