2.000 de pensionari au solicitat împrumuturi la CARP

Numărul pensionarilor care apelează la un împrumut la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) a crescut simţitor în ultima perioadă. Cei mai mulţi împrumută bani pentru medicamente, pentru plata facturilor sau pentru a-şi ajuta copiii şi nepoţii.
Traiul tot mai greu al pensionarilor din municipiul nostru i-a făcut pe mulţi să apeleze la varianta împrumuturilor. Pentru ei CARP este una sau poate chiar ultima sursă de ajutor bănesc la care se mai încumetă să apeleze. În urma bilanţului făcut de conducerea instituţiei, de la începutul acestui an nu mai puţin de 2.000 de pensionari au solicitat împrumuturi la CARP. „Şi în luna aprilie ne-am îndeplinit misiunea socială asumată. Am acordat împrumuturi rambursabile precum şi ajutoare sociale. De la începutul acestui am acordat peste 2.000 de împrumuturi, dintre care 893 doar în luna aprilie. O pondere mai mare o reprezintă împrumuturile cu valoare mai mare de 2.500 de lei, până la 6.000 lei”, a declarat Apostol Zamfira, preşedintele CARP.
Oamenii împrumută bani pentru medicamente şi pentru plata facturilor
Vârstnicii nu-şi mai pun speranţa în pensia pentru care au muncit o viaţă întreagă, ce abia le ajunge de la o lună la alta, şi nici în ajutorul primit de la copii, împovăraţi şi ei de credite. Pentru aceştia împrumuturile reprezintă soluţia salvatoare, măcar pentru moment. „Am luat un împrumut de 600 de lei pentru că mi-au cerut copiii să îi ajut. Au şi ei destule probleme şi datorii. Am o pensie de doar 540 de lei şi nu prea mă descurc eu, ce să îi mai ajut pe ei. În fiecare an iau bani de aici”, spune o pensionară. Alţii iau bani pentru cheltuielile zilnice sau pentru tratamentele de care au nevoie. „Sunt singură şi am o pensie mică. Banii nu îmi ajung să îmi plătesc cheltuielile. Am luat nişte bani pentru că am cam rămas în urmă la întreţinere, dar şi la curent şi la gaze. Toate sunt scumpe acum şi nu-mi ajung banii. După o viaţă de muncă de abia mă descurc cu pensia pe care o am. Sunt şi bolnavă şi mă costă o grămadă de bani şi medicamentele”, spune o altă femeie care a solicitat un împrumut.
Măsuri împotriva celor care nu achită ratele la timp
Însă, de multe ori oamenii nu reuşesc să plătească la timp ratele pentru împrumuturi, iar conducerea CARP este nevoită să ia măsuri împotriva rău platnicilor. „O situaţie deosebită o reprezintă numărul mare de restanţieri la împrumuturile acordate în anul anterior. Îi atenţionăm pe această cale pe cei în cauză, că pentru recuperarea sumelor suntem nevoiţi să recurgem la executorul judecătoresc. Acest lucru atrage după sine cheltuieli suplimentare din partea restanţierilor, dar şi a giranţilor. Îi invităm pe cei care se află în aceste situaţii să se prezinte la sediul CARP pentru a stabili măsurile necesare”, a mai spus preşedintele CARP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email