190.000 de lei pentru un „Plan de mobilitate urbană”

De peste şase ani o firmă de arhitectură lucrează pentru reactualizarea Planului Urbanistic General (PUG) al municipiului Curtea de Argeş şi nu a reuşit nici până astăzi să aducă PUG-ul la zilele noastre. De curând, şeful Direcţiei Arhitect Şef din Primărie, inginerul Cătălin Băşoiu, a solicitat Consiliului Local „achiziţia de servicii pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană”, achiziţie care ar urma să coste  190.000 de lei. „PUG-ul în curs de elaborare trebuie să conţină în mod obligatoriu documentaţia Plan de Mobilitate Urbană, documentaţie complementară strategiei de dezvoltare teritorială şi PUG-ului şi care este instrumentul de planificare strategică teritorială prin care este corelată dezvoltarea spaţială a localităţilor cu nevoile de mobilitate şi transport ale persoanelor şi mărfurilor”, îşi justifică Băşoiu solicitarea.

Reactualizarea PUG, o poveste fără sfârşit

Reactualizarea Planului Urbanistic General este o poveste care pare fără sfârşit la Curtea de Argeş. S-au tot dat bani pentru asta, dar sumele par să fi intrat într-un sac fără fund. Prin 2014,  Consiliul Local Curtea de Argeş a rectificat bugetul cu 20.000 de lei, bani veniţi de la Ministerul Finanţelor pentru plăţi necesare finalizării Planului Urbanistic General. Potrivit consilierilor, banii au fosti daţi pentru obţinerea unor avize de la Institutul de Pedologie (ştiință care se ocupă cu studiul genezei, al evoluției și al distribuției solurilor și cu cunoașterea constituției lor fizice, chimice și biologice, în scopul stabilirii gradului de fertilitate și a posibilităților de ridicare a acesteia, conform DEX).

Din 2011 încearcă municipalitatea să actualizeze Planul Urbanistic General, şi tot nu reuşeşte. Din motive diferite, de cele mai multe ori birocratice, firma care realizează noul PUG al municipiului cere amânări ale termenelor de finalizare. Ultimul Plan Urbanistic General al municipiului Curtea de Argeş a fost aprobat în 2001, iar valabilitatea acestuia este de 10 ani. Municipalitatea a încheiat un contract cu SC Toping Company SRL pentru refacerea documentaţiei PUG-ului iar contractul a tot fost prelungit. 
În ianuarie 2013, Consiliul Local a dat pentru actualizare 3,2 miliarde de lei vechi, iar aleşii locali au apreciat atunci că suma este „cam mare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email