184 de săteni din Brăteşti, în război cu Primăria Curtea de Argeş

Desfiinţarea staţiilor transportului interurban i-a adus la disperare pe cei care fac naveta la Curtea de Argeş. Consiliul Local Curtea de Argeş a votat ca microbuzele care aduc pasageri la Curtea de Argeş din zonele învecinate să oprească doar la autogară şi la parcul Fântâna lui Manole, motivând că acestea iau călătorii transportatorului local. Decizia a fost contestată încă de la început de navetişti şi nu numai de ei, iar în ultimele zile scandalul a luat amploare.

Valea Danului, primul scandal

Într-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru publicam plângerea lui Mihai Pleşa, din Valea Danului. Omul era vocea a peste 100 din consătenii săi şi cerea Consiliului Local reînfiinţarea staţiilor. „Urmare a faptului că staţiile de transport în comun din oraşul Curtea de Argeş au fost închise pentru cetăţenii din mediul rural pe motiv necunoscut iar autorităţile municipale locale pasează răspunderea către Consiliul Judeţean, (…) vă rugăm să rezolvaţi situaţia”, scrie Mihai Pleşa în memoriul adresat Consiliului Judeţean. „(…)Transportul local şi zonal este empiric şi scump, la Roma cu un singur euro poţi merge 100 de kilometri, aici nici 10”, mai scrie petentul. Sigur că demersul său nu a avut niciun rezultat, dar i-au urmat alţii, cu aceeaşi plângere.

„Suntem zdrobiţi de umilinţe fizice şi psihice!”

Tatiana Grădinaru s-a mutat de la Bucureşti la Brăteşti de mai mulţi ani. O doamnă de 61 de ani cu spirit civic, refuză să îşi lase „călcată în picioare demnitatea” şi face petiţii încercând să se ajute pe ea dar şi pe vecinii ei din sat. „Urmare a faptului că în cadrul Consiliului Local s-a hotărât desfiinţarea mai multor staţii importante (…)m-am adresat Consiliului Judeţean cu o petiţie însoţită de liste cu semnături ale locuitorilor acestui sat care se deplasează în oraş pentru a merge la şcoală, la serviciu, la farmacie, la medici, la piaţă, la copii şi la nepoţi. Consiliul Judeţean (…)ne face cunoscut că modificările se fac prin hotărârea Consiliului Local Curtea de Argeş. Consideraţi că este uman să avem de rezolvat probleme în zona Ivancea iar noi să fim obligaţi să coborâm la staţia Fântâna lui Manole? Prin hotărâri inumane suntem zdrobiţi de umilinţe fizice şi psihice şi trebuie să suportăm în tăcere acţiuni care ne calcă în picioare demnitatea, ne îngrădesc dreptul la muncă şi şcoală. (…) Vă adresăm rugămintea de a reanaliza hotărârea care a stat la baza desfiinţării staţiilor (…) Apelăm la înţelepciunea domnilor consilieri şi vă rugăm să vă gândiţi că printre cei oropsiţi de decizie s-ar găsi părinţii şi bunicii dumneavoastră”, le-a scris Tatiana Grădinaru primarului Nicolae Diaconu şi consilierilor locali.

„Prioritar este interesul general al comunităţilor locale”

Surprinzător, petiţia sa a primit răspuns în câteva zile, numai că nu a fost cel pe care îl aştepta. Primarul Diaconu şi consilierul pe probleme de transport, Nicolae Păunescu, i-au spus că nu pot „da curs” solicitării pentru că doar operatorul local „are dreptul de a utiliza gratuit pentru circulaţie infrastructura publică (străzi, poduri, mobilier stradal) şi instalaţii auxiliare aferente acestora”, că „staţiile de îmbarcare – debarcare nu mai pot fi folosite de alţi operatori” şi că „autorităţile administraţiei publice locale au faţă de prestatorii de servicii de utilităţi publice obligaţia să asigure un mediu de afaceri transparent şi loial”. De asemenea, „prioritar pentru unităţile administrativ teritoriale este interesul general al comunităţilor locale”, ceea ce înseamnă că „Primăria Curtea de Argeş este obligată să vegheze la respectarea legilor”. La final, răspunsul încearcă să mai dreagă busuiocul – „Consiliul Local şi Primăria Curtea de Argeş înţeleg problemele cu care vă confruntaţi şi încearcă să găsească cât mai rapid soluţii de rezolvare”.

Bariere la intrarea în oraş?

 

Tatiana Grădinaru şi ceilalţi 183 de săteni din Brăteşti care au semnat petiţiile nu s-au dat bătuţi şi au mai trimis o scrisoare la Primăria Curtea de Argeş în care cer „reanalizarea” situaţiei. „Veniturile la bugetul local nu sporesc şi datorită celor mulţi de la ţară care vin la oraş la farmacie, supermarket, hipermarket, servicii, s.a.m.d.? Daţi-ne şi nouă o şansă la o viaţă normală, pentru că atunci când coborâm în staţie nu vă demolăm „obiectele de inventar”. Vă rugăm reanalizaţi situaţia şi daţi speranţă celor umiliţi de legi”, mai scrie Tatiana Grădinaru. Deocamdată, la această ultimă petiţie nu a primit niciun răspuns, dar spune că este o idealistă care „încă mai crede în omenie” şi că nu va renunţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email