146 de lucrări la Expoziţia – concurs Naţională de Icoane „Rugămu-ne Ţie”

La Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu”, s-a desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute, festivitatea de premiere a celei de-a XIII- a ediţii a Expoziţiei – concurs Naţională de Icoane „Rugămu-ne Ţie”. Evenimentul a fost organizat de Consiliul Judeţean Argeş, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului, Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Argeş (CJCPCT)şi Centrul de Cultură şi Arte. La festivitate au participat Nicolae Diaconu, primarul municipiului Curtea de Argeş, Înalt Prea Sfinţitul Calinic, Arhiepiscop al Argeşului şi Muscelului, Sorin Mazilescu, director CJCPCT, Cristian Mitrofan, directorul Casei de Cultură, dar şi alte oficialităţi ale judeţului Argeş. „Bine aţi venit! Sunt onorat că municipiul Curtea de Argeş are ocazia să găzduiască o expoziţie aşa de importantă, de nivel naţional. Mulţumesc tuturor celor care au contribuit la organizarea acestui eveniment şi am convingerea că în continuarea la Curtea de Argeş se vor organiza astfel de evenimente. Îi felicit pe toţi artiştii cei care au prezentat lucrări la această expoziţie şi le urez mult succes”, a spus Nicoale Diaconu.
19 icoane premiate
La expoziţia-concurs au participat atât creatori profesionişti cât şi amatori. Lucrările au fost realizate într-o notă tradiţională, pe lemn sau pe sticlă. La concurs au participat 50 de meşteri iconari din 20 de judeţe, cu un număr de 146 de lucrări. Juriul a selectat pentru premiere 19 icoane. „Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că ne-am trezit de dimineaţă şi că ne-am putut îmbrăca. Să îi mulţumim lui Dumnezeu pentru că putem să lucrăm. Mulţumesc tuturor celor care au participat la această expoziţiei. Timpul pe care meşterii l-au consumat la realizarea acestor icoane este un timp sacru. Sper ca de la anul acest concurs să devină internaţional şi să participe pictori din alte ţări”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Calinic. În cadrul concursului, Ioana Teodora Duţă, din Curtea de Argeş, a primit „Premiul de excelenţă” în valoare de 500 de lei oferit de Centrul de Cultură şi Arte „George Topârceanu”. Au fost premiaţi următorii artişti:
– Aurelia Florentina Căţoi – Marele Premiu;
– Liviu Florin Dumitraşcu – Premiul I;
– Constantin Gheţea – Premiul I;
– Cecilia Cişmaşu – Premiul II;
– Emilia Burlacu Gusbeth – Premiul II;
– Marian Crângaşu – Premiul III;
– Adriana Ban – Premiul III;
– Ioana Teodora Duţă – Premiul de Excelenţă
De asemenea, tot la sfârşitul săptămânii trecute, Centrul de Cultură şi Arte a găzduit şi cea de-a XIII- a ediţie a Festivalului- concurs de film cu tematică religioasă „Lumină din Lumină”, care a fost organizat cu sprijinul Societăţii române de Televiziune- Redacţia „Viaţa Spirituală”. Un juriu format din specialişti a selectat pentru etapa finală de la Curtea de Argeş 11 filme. Au fost premiaţi următorii participanţi:
– Diana Deleanu – „Bestiar” – Marele Premiu;
– Mihaela Ilea – „Osuarul de la Aiud” – Premiul de Excelenţă;
– Gina Grigorescu, Romulus Creţu şi Daniel Gligore – „Curtea de Argeş – prima Mitropolie a ţării” – Premiul I;
– Ioan T. Lazăr – Perpetua renaştere – Aninoasa” – Premiul II;
– Margareta Mihalache – „S.O.S. COŞULA” – Premiul III;
– Cristian Gheorghe – „Bădeşti – satul Basarabilor” – Premiul III.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email