„14 milioane de euro rezolvă probleme foarte importante pentru locuitorii municipiului”

Ultimul număr al Buletinului informative al Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Sud Muntenia, cel de ieri,  scrie despre proiectele aflate în desfăşurare la Curtea de Argeş dar şi despre cele încheiate deja.
„Primăria Curtea de Argeş a realizat proiectul „Planul integrat de dezvoltare urbană a municipiului” şi urmăreşte cu atenţie ca lucrările să fie finalizate şi decontate la timp. La Curtea de Argeş, primarul Nicolae Diaconu a depus în martie 2009 proiectul „Planul integrat de dezvoltare urbană a municipiului”, în 2010 s-a semnat contractul de finanţare, iar în 2011 şi 2012 au avut loc licitaţiile pentru lucrări, urmate de un val de contestaţii, care au făcut ca abia în 2013 să înceapă lucrările”, scrie sursa citată.
„Prin acest proiect am atras 14 milioane de euro pe fonduri structurale pentru rezolvarea unor probleme de importanţă deosebită pentru locuitorii municipiului. Este vorba de reabilitarea a zeci de străzi de pământ şi de piatră, de modernizarea trotuarelor. Un alt proiect a vizat sistemul de supraveghere video în intersecţiile importante şi la instituţiile publice. În luna noiembrie, cele 16 camere video au fost date în funcţiune. De asemenea, fostul dispensar TBC va fi transformat într un centru de recreere pentru pensionari. Vremea este bună, se lucrează de zor, termenul de finalizare este în primăvara anului acesta. Pentru decontarea lucrărilor făcute am întocmit aceste dosare”, a declarat primarul Nicolae Diaconu pentru Buletinul informativ al ADR Sud Muntenia.
Care sunt problemele rezolvate
Pe 1 septembrie 2010 a fost semnat contractul de finanţare pentru proiectul european Planul Integrat de Dezvoltare Urbană (PIDU). În cadrul acestui Plan Integrat în valoare totală de 14 milioane de euro din Fondurile Structurale sunt incluse trei proiecte distincte cu o valoare totalã de 55.652.169,74 lei, din care finanţarea nerambursabilã solicitatã este de 43.236.950,22 lei. Primul proiect este „Creşterea calităţii infrastructurii rutiere în municipiul Curtea de Argeş” (durată de implementare: 36 de luni) – în valoare totală de 47.649.554,76 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile de 37.196.083,26 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului). Prin acest proiect au fost asfaltate aproximativ 30 de străzi pe o suprafaţă de aproape 40 de kilometri. Este vorba despre străzile periferice pe care altfel municipalitatea nu le-ar fi putut asfalta niciodată.
Cel de-al doilea proiect din PIDU se numeşte „Revitalizarea utilităţii clădirilor degradate prin înfiinţarea unui centru de recreere pentru pensionari şi a unui centru de zi pentru persoanele cu dizabilităţi în municipiul Curtea de Argeş” (durată de implementare: 22 de luni) – în valoare de 5.843.572,60 lei, din care finanţare nerambursabilă de 4.475.269,96 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului). Obiectivul specific al proiectului îl constituie reabilitarea unor clădiri degradate şi modernizarea acestora în vederea schimbării destinaţiei în Centru de recreere pentru pensionari, respectiv Centru de zi pentru persoane cu dizabilităţi. Primul este pe Bulevard, la fostul dispensar TBC, iar cel de-al doilea la Valea Sasului, la fosta şcoală generală.
Al treilea proiect, „Creşterea siguranţei şi securităţii cetăţenilor din municipiul Curtea de Argeş, prin implementarea unui sistem de supraveghere video” cu o durată de implementare de 14 luni, în valoare totală de 2.159.042,38 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile este de 1.565.597,00 lei (98% din valoarea eligibilă a proiectului), vizează „crearea unui mediu propice îmbunătăţirii gradului de confort şi securitate, prin implementarea unui sistem de supraveghere video în locaţii publice precum intersecţii, străzi, parcuri, perimetrul şcolilor, grădiniţelor şi alte instituţii de interes public”, prin montarea de camere de supraveghere.
Anul acesta, în primăvară, cele trei proiecte vor fi gata, iar argeşenii vor vedea şi vor simţi cum le-au îmbunătăţit ele viaţa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email