1200 de urşi în pădurile argeşene, de 4 ori mai mulţi decât ar trebui

Deputatul PNL Dănuţ Bica a adresat o întrebare oficială Graţielei Gavrilescu, viceprim-ministru, ministrul Mediului, obiectul întrebării fiind “Criza urşior în judetul Argeş”. Deputatul argeşean îi spunei ministrului Mediului că “în ultimii ani, locuitorii din zonele de munte -deal ale judeţului au ajuns într-o situaţie limită din cauza urşior care s-au înmulţit peste măsură şi au început să atace gospodăriile”.

Oamenii au avut de suferit, doi bărbaţi fiind atacaţi de urşi la Curtea de Argeş şi Albeştii de Muscel, dar nici afacerile din zona un o duc prea bine. “În plus, această situaţie afectează  în mod negativ şi turismul argeşean. În acest sens, se ştie că două dintre cele mai cunoscute monumente din judeţul Argeş, Cetatea Poenari, amplasată pe teritoriul comunei Arefu, şi statuia „Omul de Fier” de la Barajul Vidraru, sunt închise pentru vizitatori în această perioadă din cauza urşior care se află în zona”, scrie parlamentarul originar din Curtea de Argeş.

S-a ajuns la o situaţie critică

Liberalul Dănuţ Bica are şi o explicaţie pentru ministru. “Situaţia prezentată anterior poate fi explicată în primul rând prin faptul că s-a ajuns ca pe teritoriul judetului Argeş să existe, conform unui recensämânt făcut în anul 2018, 1020 de urşi, de 3,65 ori mai mult decât efectivul optim prevăzut de legislaţia în vigoare, care este de 279 de exemplare. Conform estimărilor specialiştilor, în prezent în pădurile argeşene se găsesc aproximativ 1200 de urşi”, susţine deputatul Bica.

El  solicită ministrului să dispună “de urgenţă toate măsurile necesare pentru remedierea situaţiei”, dar încă nu a primit niciun răspuns.

Peste 5000 de cetăţeni au semnat o petiţie intitulată “Vrem să fim protejaţi de urşi!” şi au trimis-o aceluiaşi Minister, dar nici ei un au avut parte de vreo reacţie. Între timp, urşii apar din ce în ce mai des şi din ce în ce mai mulţi la munte, pe Transfăgărăşan, şi pare să fie doar o chestiune de timp până când o tragedie se va petrece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email