100 de ani de la moartea arhitectului care a restaurat Mănăstirea

Sâmbătă, la cimitirul Bolniţă s-au comemorat 100 de ani de la moartea arhitectului francez André Lecomte du Noüy, cel care a restaurat între anii1875 și 1880 Mănăstirea Curtea de Argeş. Slujba de comemorare a fost oficiată de un sobor de preoţi, în frunte cu arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, ÎPS Calinic. La eveniment au fost prezenţi şi mai mulţi oficiali, printre care deputatul Mircea Drăghici, primarul Nicolae Diaconu, viceprimarul Cristian Mitrofan, preşedintele interimar al PNL Curtea de Argeş, Sandu Nichita şi directorul muzeului, Ştefan Dumitrache. La mormântul arhitectului francez au fost depuse şi două coroane de flori, din partea Consiliului Local şi Muzeului Municipal Curtea de Argeş.
André Lecomte du Noüy, mort pe 11 noiembrie 1914, la Curtea de Argeș, a fost un arhitect francez, restaurator și membru corespondent al Academiei Române. Se trăgea dintr-o familie de nobili, originară din Piemont, stabilită în Franța în secolul al XIV-lea
Discipol al lui Eugène Viollet-le-Duc, el a fost chemat de Regele Carol I al României să restaureze o serie de monumente din România.
Unul din edificiile refăcute de André Lecomte du Noüy a fost biserica Biserica Trei Ierarhi din cadrul Mănăstirii Sfinții Trei Ierarhi din Iași, alte lucrări de renovare au fost biserica Mănăstirii Argeșului, Biserica Domnească „Sf. Nicolae domnesc” din Iași, Biserica Domnească „Sf. Dumitru” din Craiova și Mitropolia din Târgoviște.
André Lecomte du Noüy a vrut să “restaureze” și Biserica Domnească din Curtea de Argeș, grav deteriorată, demolând-o și reconstruind-o. Locuitorii orașului au contribuit însă la strângerea unei sume de bani pentru începerea lucrărilor de salvare a bisericii. În final, biserica a fost restaurată după planurile arhitectului român Grigore Cerchez, care a salvat-o de la demolare. La Ștefănești, Argeș, localitate denumită în trecut Florica, familia Brătianu avea o moșie. Familia Brătianu i-a comandat, în 1898, lui Emile André Lecomte du Noüy să construiască aici o biserică, cu hramul “Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul”, biserică devenită necropolă de familie.
 Mormântul arhitectului Emile André Lecomte du Noüy este declarat monument istoric, iar crucea de pe el este total diferită faţă de celelalte din cimitir. Se spune că aici ar fi fost îngropată şi iubita lui, pentru că pe mormânt sunt două cruci, una peste cealaltă. Mormântul a fost renovat de enoriaşii din parohie, pe cheltuiala lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email