10 milioane de lei pentru un sistem de gestionare inteligentă a iluminatului public

Consiliul Local a aprobat într-o şedinţă convocată „de îndată” săptămâna trecută de primarul Constantin Panţurescu o hotărâre referitoare la proiectul „Eficienţă energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în Municipiul Curtea de Argeș”.  Consilierii au aprobat valoarea totală a proiectului, 10.262.921, 12 lei şi contribuţia proprie în proiect de 205.588,02 lei, reprezentând achitarea tuturor cheltuielilor neeligibile ale proiectului cât şi contribuţia de 2% din valoarea eligibilă în cuantum de 205.068,02 lei. De asemenea, „sumele reprezentând cheltuieli conexe ce pot apărea pe durata implementării proiectului, pentru implementarea în condiţii optime, se vor asigura din bugetul local”.

Obiectivul general al proiectului “Eficienţă energetică prin implementarea sistemului de gestionare inteligentă a iluminatului public în Municipiul Curtea de Argeș” vizează reabilitarea/modernizare și extinderea sistemului de iluminat public în Municipiul Curtea de Argeș, care să contribuie la reducerea emisiilor de carbon și creșterea eficentei energetice.

Prin intermediul acestui proiect se au în vedere modernizarea sistemului de iluminat public prin înlocuirea și completarea cu aparate de iluminat stradal și ornamental, bazate pe tehnologia LED, implementarea unui sistem de iluminat al unor treceri de pietoni, alimentat atât de la rețeaua de alimentare a iluminatului public cât și prin sistem complet de panouri fotovoltaice, echiparea întregului sistem de iluminat public cu un sistem inteligent de management și control al iluminatului prin telegestiune.

De asemenea, printre obiective se numără extinderea sistemului de iluminat public-extins 2,20 km, creșterea numărului de aparate de iluminat la 2860 aparate LED, scăderea consumului estimat de energie electrică la 612.474,00 kwh/an, reducerea emisiilor de CO2 cu minim 51,05% ( 176 echivalent tone CO2 la sfârșitul implementării).

Ce se face cu banii

Potrivit studiului de fezabilitate, proiectul vizează înlocuirea aparatelor de iluminat și a consolelor de susținere cu aparate cu tehnologie LED în baza unei proiectări atente , extinderea rețelei de iluminat public pe străzile Fântânele, Albeşti, Teren aferent Primărie și parcurile Fântâna lui Manole și San Nicoară, modernizarea rețelei de iluminat public pe câteva străzi, extinderea rețelei de iluminat în unele zone și instalarea unui sistem inteligent de management prin telegestiune. Se vor folosi 10 ansambluri fotovoltaice compuse din panou fotovoltaic, apărat de iluminat, stâlp metalic, acumulator.

Prin implementarea proiectului reducerea facturilor la energie va fi de 30%, iar de iluminatul public se va ocupa Societatea de Salubritate Publică Urbană (SPU), a spus primarul Panţurescu la şedinţa de Consiliu. Societatea al cărei unic acţionar este Consiliul Local trebuie să facă toate demersurile necesare obţinerii licenţei pentru această activitate. „Aţi aprobat ca forma de gestiune a serviciului de iluminat public să fie delegarea directă, şi nu putem face asta decât către Salubritate. Ei sunt obligaţi acum să obţină licenţă, pentru ca la finalul proiectului  să poată prelua Serviciul de iluminat”, a precizat edilul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email