10 argeşeni au prejudiciat statul cu 35 de milioane

Poliţiştii din Argeş au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, potrivit unui comunicat emis de Poliţia Argeş. Pentru mai multe bunuri imobile a fost dispus sechestru penal.

La data de 23 februarie a.c., poliţiştii specializaţi în investigarea criminalităţii economice din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Argeş, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, au finalizat cercetările într-un dosar penal întocmit pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Din cercetări, poliţiştii au stabilit că, în perioada anilor 2007–2015, 10 persoane fizice, ar fi executat activități miniere fără permis sau licență.

Ulterior, pentru a da aparență de legalitate, persoanele ar fi creat circuite economico-financiare fictive prin înregistrarea şi declararea la organele fiscale de achiziţii care nu au la bază operațiuni reale, urmate de transferuri bancare sau plăţi directe aferente acestora către alte societăţi comerciale cu comportament de tip fantomă.

Scopul era acela de a diminua baza impozabilă şi a disimula originea ilicită a sumelor de bani rezultate.

Aceștia au urmărit  să disimuleze adevărata provenienţă a sumei de 25.198.835, rezultată din evaziune fiscală şi executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă, prin acordarea unor împrumuturi către o societate comercială, creându-şi astfel un drept de creanţă asupra activelor societăţii şi pe cale de consecinţă, dorind a justifica legitima provenienţa a veniturilor sale.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost stabilit la 35.807.619 lei .

 

Dosarul penal a fost trimis Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș cu propunere de trimitere în judecată a 10 persoane fizice şi o persoană juridică, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani și executare de activităţi miniere fără permis sau licenţă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email