10 ani de la punerea pietrei de temelie a Necropolei Regale

Anul acesta, în ziua de 10 Mai, s-au împlinit 10 ani de la punerea pietrei de temelie a Noii Catedrale Arhiepiscopale și Regale de la Curtea de Argeș. Din inițiativa și sub oblăduirea Înalt Preasfinției Sale Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, în anul 2009 a început construcția Noii Catedrale care, prin dimensiunile și arhitectura sa, este locul potrivit pentru slujbele arhiepiscopiei și pentru necropola Familiei Regale.

În ziua de 10 Mai 2009, piatra de temelie a fost pusă, într-un simbol de unitate și identitate națională, de Majestatea Sa Custodele Coroanei și de ÎPS Arhiepiscopul de Argeș. După așezarea pietrei de temelie de către Biserică și Coroana Română, a urmat o ceremonie religioasă.

Actualmente, în Pridvorul Noii Catedrale odihnesc trei suverani români, Regele Carol al II-lea, Regele Mihai I și Regina Ana. În viitorul apropiat vor fi repatriate rămășițele pământești ale Reginei Elena, urmând apoi ca altor membri ai Familiei Regale din a patra generație să le fie strămutate rămășițele pământești la Curtea de Argeș.

La un deceniu de la începerea lucrărilor de construcție, catedrala a ajuns într-o fază avansată de finisare. În ziua de 7 decembrie 2018 a fost sfințit Altarul Noii Catedrale.

Proiectul, de însemnătate religioasă, regală și istorică, va fi dus la bun sfârșit de Eparhia Argeșului în strânsă colaborare cu Casa Majestății Sale Regelui, reprezentată de profesorul universitar arhitect Augustin Ioan, creatorul arhitecturii edificiului, și de dl Ion Tucă, directorul Casei Majestății Sale.

Sursă text familiaregala.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

RSS
Follow by Email