Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

S-a umplut oraşul de şobolani şi de ţânţari

Category: Social Published: Wednesday, 10 April 2019 Written by Interes argesean

De anul trecut există un Regulament al Serviciului public de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare, dar administraţia locală spune că Serviciul nu există

În februarie anul trecut, ca urmare  a unei adrese oficiale primite de Primărie de la Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene, administraţia locală înfiinţa Serviciul public de dezinfecţie, dezinsecţie şi deratizare. Autoritatea de Reglementare pentru Serviciile Comunitare soma Primăria să înfiinţeze serviciul menţionat şi să decidă modalitatea de gestiune a acestuia. Deşi la şedinţa de la sfârşitul lunii februarie Serviciul era înfiinţat de Consiliul Şocal, mai departe nu s-a întâmplat nimic.

Conform Regulamentului de organizare şi funcţionare a Serviciului Public nou înfiinţat, dezinfecţia, dezinsecţia şi deratizarea se fac periodic, o dată pe lună, trimestrial, sau de câte ori e nevoie pentru stingerea unui focar de infecţie, iar costurile  sunt suportate de Primărie pentru locurile de joacă, parcuri, instituţii publice, etc., şi de proprietari în cazul spaţiilor comune din blocuri, etc.

Autorităţile locale susţin că ultima dată dezinsecţia şi deratizarea  au fost făcute de SPGC în lunile iunie şi iulie 2017.

„Trebuie să facem deratizare!”, a spus consilierul lcoal Ion Şerban la ultima şedinţă de Consiliu. El şi-a amintit că anul trecut a ridicat mâna şi a votat înfiinţarea Serviciului menţionat. „Am aprobat înfiinţarea Serviciului şi Regulamentul de funcţionare. Atât. Nu s-a făcut nimic”, a spus Şerban iar viceprimarul Jubleanu, care i-a ţinut locul primarului la şedinţă, nu a zis nimic.

„Ne rod şobolanii maşinile!”

Deşi abia s-a făcut cald, ţânţarii sunt mai vioi şi mai mulţi ca oricând. În tot oraşul sunt ţânţari pentru că nicio dezinsecţie nu s-a mai făcut de 10 ani, în ciuda declaraţiilor oficiale. Cu şobolanii problema e şi mai gravă. Mai mulţi cetăţeni s-au plâns că firele de la baterii ori alte componente de plastic de sub capota maşinilor au fost roase de şobolani prin parcări ori în faţa blocurilor. „Nici nu l-am crezut pe mecanic când mi-a spus că erau firele roase până când nu mi-a arătat. Eu parchez maşina în parcarea blocului, la câteva zeci de metri de ghenă, că acolo e parcarea. E dezastru cu şobolanii ăştia pe care nu-i deranjează nimeni”, ne-a spus un argeşean.

„Nu avem acest Serviciu”, este răspunsul pe care l-am primit de la Primărie la întrebarea cine se ocupă  de el şi ce activitate are. Şi totuşi, conform Hotărârii nr. 34 din 2018, Consiliul Local aproba „Regulamentul de funcţionare şi organizare a activităţii de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie”, precum şi caietul de sarcini al acestei activităţi.

În afara disconfortului creat de înţepăturile ţânţarilor, aceştia pot transmite o mulţime de boli. În privinţa şobolanilor care mişună pe la ghene, dar nu numai, sunt şi mai multe de spus. Administraţia lcoală va trebui, la un moment dat, să pună în practică hotărârile pe care le-a luat în ultimii ani, iar Serviciul de deratitare, dezinfecţie şi dezinsecţie va trebui să şi funcţioneze.

Hits: 691

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments