Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

250.000 de lei în plus pentru deszăpezire anul acesta

Category: Social Published: Wednesday, 31 October 2018 Written by Interes argesean

Directorul Serviciului Public de Gospodărie Comunală, Ioan Ghiţă, ne spunea că anul acesta deszăpezirea va fi mai scumpă decât în anii trecuţi. „Anul acesta, faţă de anul trecut, o să facem deszăpezirea conform noilor norme legale, în sensul în care suntem obligaţi să nu mai dăm cu nisip, să nu mai băgăm nisip în amestecul pe care îl foloseam. Se va folosi un amestec de sare şi un inhibitor de coroziune, aşa cum se prevede în normele actuale”, ne declara Ghiţă zilele trecute. Acum am aflat şi ce înseamnă mai scump. La rectificarea bugetului local programată pentru marţi, Serviciul Public de Gospodărie va primi în plus faţă de bugetul pe care l-a avut 250.000 de lei pentru deszăpezire, ca să cumpere materialele despre care ne spunea săptămâna trecută.

Până acum, materialul pe care Serviciul Public îl folosea iarna era format jumătate din nisip, jumătate din sare, nisipul fiind mai ieftin decât sarea. Acel inhibator de coroziune este mai scump şi decât sarea şi din acest motiv costurile au explodat. Marea şansă a Serviciului Piublic dar şi a bugetului local ar fi să nu ningă foarte mult în iarna aceasta. De altfel, costurile curăţării străzilor de zăpadă au fost destul de mari în anii anteriori. După cum ziarul nostru v-a informat, în 2015, la Curtea de Argeş kilometrul pătrat deszăpezit a costat 6-700 de euro. În 2016, la Curtea de Argeş a fost iarnă două zile în ianuarie, şi a nins câteva ore într-o zi. S-a aşternut un strat de zăpadă de 10 centimetri pe străzi şi atât. Activitatea de deszăpezire însă a costat bugetul local aproximativ tot 700 de euro kilometrul pătrat. În 2017, lucrătorii de la SPGC au răspândit mecanizat 620,5 tone de material antiderapant cu răspânditorul mecanic şi au curăţat carosabilul de zăpadă cu lama şi cu plugul semipurtat pe o suprafaţă de 402000 mp . De asemenea, au curăţat manual trotuarele în zona trecerilor de pietoni şi a staţiilor de autobuz pe o suprafaţă de 4700 mp. Pentru anul trecut nu au fost făcute publice exact costurile deszăpezirii, doar suprafeţele pe care a fost curăţată zăpada.

Hits: 1355

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments (1)