Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Recoltă bogată, fără căutare. Sătenii spun că sute de tone de mere vor putrezi în livezi

Category: Social Published: Friday, 19 October 2018 Written by Interes argesean

Merii şi perii au făcut anul acesta mai multe fructe ca niciodată în livezile din zona Curtea de Argeş, numai că mare parte din recoltă va putrezi acolo. Nu sunt cumpărători nici pentru câţiva bănuţi, iar proprietarii livezilor spun că vor culege câteva lăzi de fructe ca să aibă peste iarnă iar pe restul le vor lăsa acolo. Ce-i drept, fructele mai pot avea şi alte ...folosinţe.

Ion B. are 67 de ani şi multe fructe de cules de pe terenul său. „Anul acesta s-au făcut merele ca niciodată. Am adus acasă trei căruţe, şi mai am de cules încă pe atâtea. E rău că nu am cui să le dau, le fac rachiu şi mai ţin să mâncăm la iarnă. Nu am cui să le vând”, spune omul.

El locuieşte în comuna Corbeni, iar cea mai mare parte a averii sale e constituită din 5 hectare de livezi de meri şi peri. Iarba o coseşte pentru cele trei vite pe care le are în bătătură, iar fructele le ţine, pentru că nu are cui să le dea. Munceşte de dimineaţa până seara împreună cu lelea Veta, soţia sa, dar bani nu are deloc. Doar animalele şi fructele. Vitele le taie el, iar fructele le mănâncă ori le face ţuică.

Nici la şosea nu mai merge vânzarea

 Vecinul lui, Gheorghe M., de 70 de ani, e în aceeaşi situaţie. „Eu am 7 hectare cu pomi. Am făcut multe mere în toamna asta, cred că vreo lună o să tot culeg la ele. E greu, că trebuie să te urci în pom, să le iei cu mâna ca să nu se strice, să le aşezi în ladă. Atâta muncă şi până la urmă le bag la rachiu. A venit unul prin sat să le cumpere la en gros, cu două mii kilu, dar nu le-am dat. E bătaie de joc cu banii ăştia. Se mai duce femeia mea cu ele la piaţă, la Bucureşti, dar e scump – plătim transportul, masa, cântarul, locul unde doarme, nu te alegi cu mare lucru şi mai şi stă acolo cine ştie cât”, se plânge bătrânul.

Ar mai fi o variantă, vânzarea merelor la poarta casei, dar doar de către cei care locuiesc la o şosea circulată, cum este DN 73C. Nici aceasta nu este însă tocmai bună, pentru că de curând poliţiştii i-au amendat pe cei care vând astfel fructele, pentru că nu au autorizaţii, case de marcat şi niciun fel de acte pentru a vinde legal marfa.

Hits: 1162

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments