Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

S-a născut fără mână, dar statul îi se cere acte care să dovedească asta

Category: Social Published: Friday, 30 March 2018 Written by Interes argesean

O femeie care s-a născut fără o mână a ajuns la vârsta de pensionare, dar nu poate să beneficieze de acest drept din cauza unei aberaţii legislative, sau a unor birocraţi care vor să fie hipercorecţi. Costel Nicolae, preşedintele Fundaţiei HAND ROM, ne-a povestit despre un caz ilustrativ pentru halul în care a ajuns legislaţia dar şi pentru  cât de mult încearcă să se acopere cu hârtii unii funcţionari ca să nu vine apoi vreun organ de control al statului şi să-i reproşeze ceva.  „Este o doamnă care s-a născut fără o mâna dreaptă, dar lucrează la Foresta.  Trebuie să se pensioneze pentru că legea îi dă dreptul, dar nu poate să facă asta pentru că în lege au băgat faptul că trebuie să faci dovada dobândirii handicapului înainte de a căpăta calitatea de asigurat, deşi actul ei spune clar care e gradul de handicap iar arhivele nu mai sunt decât pe ultimii 50 de ani, şi doar statele de salarii, iar fata asta nu ştie unde să se mai ducă să mai găsească un act medical. Nu a avut nevoie de medici, a făcut şcoala specială, şi apoi a lucrat. Trebuie să aibă dovada dobândirii handicapului dinainte de cea de asigurat, ori fata are din naştere handicapul. Din 2010 are certificat permanent de handicap, dar  i se cere să vină cu un certificat, biletul de ieşire din spital, un act medical mai vechi.  Toate dispensarele sunt fără arhive aşa de vechi, şi nu are de unde să ia actul respectiv. Se pare că sunt peste o mie de cazuri de acest gen”, ne-a povestit Costel Nicolae.

„E nevoie de martori care să spună că nu a avut o mână!”

Femeia despre care vorbeşte pare să nu aibă şanse de reuşită. Nu are mâna dreaptă din naştere, dar a învăţat să mănânce, să scrie şi să facă toate lucrurile cu mâna stângă. Soarta a învăţat-o să se descurce cu o mână, iar statul o obligă să aducă acte care să demonstreze că nu are una.” Într-adevăr, medicul specialist i-a dat adeverinţă, se vede că nu a fost tăiată mâna, i-a scris codul corespunzător, pe clasificarea internaţională a dizabilităţilor care spune malformaţie congenitală din naştere, diagnosticul este, dar trebuie să vii totuşi cu un act. De frică să nu păţească ceva funcţionarii se acoperă cu hârtii iar omul suferă. Trebuie să se ducă în instanţă cu martori care să spună că aşa o ştiu de când era mică...”, ne-a mai spus preşedintele HAND ROM. Femeia despre care vorbeşte are 53 de ani şi poate să iasă la pensie. „I-au dat grad mediu de handicap, au spus că se descurcă cu o mână”, mai spune Costel Nicolae.

El crede că „au modificat legile şi s-a ajuns la astfel de cazuri, nemaivăzute şi aproape de nerezolvat”. Costel Nicolae s-a confruntat cu multe aberaţii ale sistemului de când a înfiinţat HAND ROM,  însă aberaţia despre care ne-a povestit mai sus pare cea mai mare dintre ele.

Hits: 781

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments