Mănăstirea, noua Catedrală, Palatul Episcopal şi parcul care le înconjoară vor deveni cel mai important punct de atracţie din Argeş

Category: Social Published: Wednesday, 21 February 2018 Written by Interes argesean

Protosinghelul Caliopie Ichim, consilier arhiepiscopal pe probleme de construcţii şi patrimoniu, a fost invitatul emisiunii Interes Argeşean de la radiodearges.ro de luni. Principalul subiect de  discuţie a fost proiectul în valoare de cinci milioane de euro care se implementează la Mănăstire şi în urma căruia Mănăstirea, noua Catedrală, Palatul Episcopal, bisericuţa din spate vor deveni cel mai important punct de atracţie din Argeş.

„De trei săptămâni au început lucrările, iar deocamdată se lucrează la subsolul Palatului Episcopal. Acolo, de-a lungul timpului, au fost făcute mici cămăruţe pentru depozitarea diverselor lucruri, iar muncitorii scot tot, până când se va ajunge la boltele frumoase care se află acolo”, a spus consilierul Caliopie Ichim.

Este vorba despre proiectul „Restaurare, consolidare şi punere în valoare a Ansamblului Palatului Episcopal de la Curtea de Argeş, a clădirilor anexă, a bisericii din lemn „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, a zidului de incintă a reţelelor exterioare şi construire punct de informare”, în valoare de cinci milioane de euro din fonduri europene şi contribuţia Arhiepiscopiei. Lucrările care vor fi făcute sunt complexe – la Palatul Episcopal consolidarea şi hidroizolarea subsolului pentru amenajarea spaţiilor expoziţionale, consolidarea planşeului ultimului etaj cu o reţea de elemente metalice conectate la o centură perimetrală din beton armat, curăţarea faţadelor, amenajarea spaţiilor expoziţionale în aripa nordică, conservarea – restaurarea decoraţiilor interioare, a vitraliilor, revizuirea tâmplăriilor, a pardoselilor, înlocuirea cu tablă a învelitorii şi refacerea  tuturor instalaţiilor. La corpul administrativ se consolidează subsolul, se eliberează faţada de nord de anexele recente, la etaje se recompartimentează spaţiile şi se refac pardoselile, se restaurează faţadele şi se înlocuiesc tâmplăriile cu unele similare din lemn stratificat. De asemenea, se instalează un lift hidraulic şi se refac instalaţiile.

În plus, „un centru de informare turistică cu un spaţiu expoziţional se construieşte semiîngropat şi terasă  înierbată iar o nouă scară va asigura accesul la nivelul zonei de parcare care se reamenajează”, potrivit consilierului Caliopie Ichim.

O singură curte, un parc frumos şi o mulţime de turişti

În maxim trei ani lucrările se vor termina, iar la final zona Mănăstirii va fi una cu adevărat turistică. „Vom desfiinţa gardul dintre Mănăstire şi noua Catedrală, parcul va fi redesenat, zidul de sprijin care mărgineşte parcarea va fi refăcut, iar în zona în care acum sunt treptele vom avea un centru de informare turistică modern, cu tot ce-i trebuie. Magazinul care e acum la intrarea în parc va fi desfiinţat”, a spus consilierul pe probleme de patrimoniu şi construcţii al Arhiepiscopiei.

La subsolul  Palatului vor fi amenajate spaţii expoziţionale şi întreaga clădire va putea fi vizitată de turişti, inclusiv Sala Manole şi apartamentele reginei de la etaj. În spatele Palatului Episcopal există un parc extraoddinar, care acum nu poate fi vizitat, dar după reabilitare va fi deschis publicului, ca şi bisericuţa adusă de ÎPS Calinic de la Drăganu.

Moaştele Sfântuliţei vor fi mutate anul acesta

Moaştele Sf. Filoteea aduc anual la Curtea de Argeş sute de mii de credincioşi, iar în cursul acestui an racla va fi mutată din paraclisul de la Palatul Episcopal la noua Catedrală care, de altfel, va avea hramul Sf. Muceniţă Filoteea şi Sf. Arhangheli Mihail şi Gavriil. Se lucrează la interior, astfel încât Catedrala să fie gata în curând să primească Moaştele, a mai spus protosinghelul Caliopie.

Zona de intrare în parc va rămâne, însă, la fel. E domeniu public acolo unde sunt treptele sparte şi statuia plină de muşchi, iar administraţia locală ar trebui să aloce bani pentru rezolvarea mizeriei de acolo. „La ceremonia din decembrie (de înhumare a Regelui Mihai – n.a.)au fost prezenţi şi consilierii locali şi le-am arătat locul plin de boscheţi inestetici şi de câini. Au fost de acord că trebuie făcut ceva”, a precizat consilierul Caliopie Ichim.

 

Hits: 1414

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments (1)