Copii care şi-au petrecut vacanţa cerşind

Category: Social Published: Monday, 12 February 2018 Written by Interes argesean

Săptămâna trecută elevii au avut vacanţă, iar acest lucru s-a simţit din plin pe străzile din Curtea de Argeş. În afara barurilor care au avut clienţi şi mai mici decât permite legea, şi alţi copii şi-au petrecut vacanţa în cârciumi, dar la cerşit.

Isabela este o fetiţă ân vârstă de opt ani, din Tigveni. Îmbrăcată îngrijit, într-o jachetă roz şi cu un fes colorat pe cap, fetiţa a stat în fiecare zi de vacanţă prin barurile din centrul municipiului Curtea de Argeş. Cum prindea un moment în care uşile de la intrare se deschdieau, intra şi se strecura pe lângă mese cerând bani. Ospătarii vigilenţi o dădeau afară iar ea intra din nou, iar la finalul unei zile avea câteva zeci de lei strânse în buzunar. Ne-a povestit că a venit „la oraş” cu fratele ei care e în clasa a şaptea, şi că el are grijă de ea. Săptămâna de vacanţă a însemnat pentru cei doi fraţi o posibilitate de a aduna ceva bani. Părinţii nu ştiau cu ce se ocupă, ne-a mărturisit copilul, dar a spus şi că banii îi dădea lui mami, ca să-i cumpere o păpuşă.

Sunt mulţi copii mai ales din satul Momaia al comunei Tigveni, de unde veneau şi Isabela  şi fratele ei, sau Robaia, de la Corbeni, care cerşesc la Curtea de Argeş, uneori chiar şi în timpul în care ar fi trebuit să fie la şcoală. Problema e veche, dar parcă din an în an numărul cerşetorilor copii creşte. În vacanţa intersemestrială stau prin baruri, în vacanţa de vară stau prin oraş, pe străzile centrale, în faţa bisericilor sau la Mănăstire.

Şi totuşi, părinţii pot fi amendaţi sau decăzuţi din drepturi

Există şi cadru legal pentru luarea de măsuri cu cei care îşi trimit copii la cerşit, Legea nr. 272/ 2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Modificările la Legea pentru protecţia copilului prevăd pedepse mai aspre pentru părinţii care-şi bat pruncii, îi lasă flămânzi sau îi trimit la cerşit. Pe lângă faptul că vor avea dosar penal, părinţii vor trebui să plătească şi amenzi mari decât prevedea legislaţia până acum. De pildă, mamele denaturate vor da 10.000 de lei, dacă asistenţii sociali dovedesc că ele nu au avut grijă cum trebuie de copii. În cazul în care nu au bani, vor fi nevoite să muncească în folosul comunităţii.
Semnele de neglijenţă faţă de cei mici se referă nu doar la urmările actelor de violenţă, ci şi la gradul de igienă, la carenţele alimentare severe şi la carenţa sau retardul de dezvoltare neuropsihică.
Separat de dosarul penal, abuzul psihic sau fizic, inclusiv de natură sexuala, presupune o amendă de 5.000 de lei. Dacă un copil este trimis la muncă, sancţiunea este între 500 şi 1.000 de lei. Iar dacă mama îşi părăseşte copilul în maternitate, ori dacă minorul este trimis la cerşit, amenda este între 2.500 şi 5.000 de lei.

Trebuie doar ca cineva să sesizeze toate aceste abuzuri la care este supus copilul şi să ia măsuri. Aici ar putea fi o problemă. La Curtea de Argeş funcţionează Serviciul Public de Asistenţă Socială, care se ocupă de copiii din municipiu, iar cei care vin de la Tigveni sau Corbeni sunt „responsabilitatea” asistenţilor sociali de acolo. Numai că asistenţii sociali de la Tigveni sau Corbeni sunt la primăriile din comunele respective, iar copiii cerşesc la Curtea de Argeş.

Hits: 695

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments