Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Liviu Nicolae şi-a descoperit o mare pasiune! Directorul IPEE creşte pasărea care înlocuieşte porcul

Category: Social Published: Wednesday, 11 November 2015 Written by Interes Argesean

Liviu Nicolae are o fermă cu 200 de păsări de toate felurile, de la bibilici, prepeliţe şi potârnichi la păsări emu „Este o afacere de familie şi toate produsele sunt consumate de noi”, ne-a spus directorul comercial al SC IPEE

Liviu Nicolae, director comercial la IPEE şi potenţial candidat al PNL pentru Primăria Curtea de Argeş este o persoană cunoscută în municipiu. Argeşenii îl cunosc de la firmă şi din politică, însă puţini ştiu că are acasă o fermă în care creşte inclusiv păsări emu, pasărea care înlocuieşte porcul, după cum spun specialiştii.

Emu, sau struțul australian, este o pasăre de la care nu se pierde nimic – de la carne până la gheare totul se valorifică, dar în țara noastră nu este încă foarte cunoscut deși în restaurante carnea poate fi trecută la produs de lux. În alte țări, cum ar fi Ungaria, ferma de emu este o afacere foarte profitabilă, deoarece la maturitate o pasăre se vinde și cu 1.500-2.000 de euro.

Şase păsări,o avere

La Cerbureni, Liviu Nicolae are o fermă de păsări în care creşte de la raţe, prepeliţe, păuni, gâşte, potârnichi, şi emu. Am şase păsări emu. Am cumpărat 100 de ouă din Ungaria şi le-am pus în mai multe incubatoare produse la IPEE. Au ieşit 26 de pui, dar pentru că nu am ştiut cum se cresc au rămas doar şase, ne-a mărturisit Liviu Nicolae.

Se pot crește foarte bine, carnea este foarte bună. În Ungaria există fermă de 1.700 de capete și este o afacere extraordinară. Și pe piața noastră am găsit foarte multe restaurante de lux care sunt interesate de acest tip de carne. Se ajunge și la 100 de euro kilogramul la carne. Perechea de pui la vârsta de 1-2 luni se vinde cu 500 de euro iar un ou cu 100 de lei”, ne-a mai spus Nicola.

Oul uriaş

Un ou de emu cântăreşte între 600 și 900 de grame, iar din carnea de emu Liviu Nicolae a încercat toate preparatele posibile, de la cârnați la ciorbă de oase afumate

Eu am preparat și cârnați, sarmale, perișoare, chifeluțe. Oasele le-am afumat și am făcut ciorbă de oase. La noi practic înlocuiește porcul. Carnea este roșie, fără colesterol și cu gust de carne de porc dar fără grăsime. Se valorifică tot de la el: carnea, ghearele care se folosesc la coliere, pielea pentru încălțăminte și poșete dar în acest caz numai după ajung la maturitate. Oasele pot fi folosite la ciorbă. Fulgii pentru haine care sunt foarte călduroase. Este o caracteristică a lor și de aceea rezistă foarte bine și iarna. Practic nu se pierde nimic de la această pasăre”, spune directorul IPEE.

După vârsta de un an păsările câștigă în greutate câte un kilogram pe săptămână. La această vârstă ajung la 50 de kilograme dar greutatea maximă este de 60-70 de kilograme chiar dacă trăiesc în jur de 40 de ani, păsările nu mai acumulează. O pulpă de Emu are 8 kilograme”, a explicat acesta.

Sănătatea din uleiul de emu

 

Păsările se adaptează la toate temperaturile, spune Liviu Nicolae, iar acest lucru e un mare avantaj. Am poze în care păsările au țurțuri pe ele. Deci nu sunt probleme. Mai au ceva interesant ce nu are struțul și anume uleiul de emu care are multiple beneficii. Este o pungă de grăsime pe care o găsești când sacrifici păsările. Aceasta se prăjește ca pe untură și se transformă într-un ulei care are cea mai concentrație de Omega 6 și 9 pentru organismul uman”, a mai povestit Liviu Nicolae.

 

Ferma directorului Liviu Nicolae e în continuă dezvoltare. „Am 20 de bibilici care au trei kilograme fiecare, e o greutate foarte mare pentru astfel de păsări. Mă relaxează după ce vin de la firmă să am grijă de păsări, şi doar eu şi familia mea avem grijă de ele. E o activitate extrem de relaxantă”, mărturiseşte directorul IPEE. 

Hits: 2473

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments (2)