Cătălin Nastea, Directorul Salubrităţii Publice, la emisiunea Interes Argeşean de la radiodearges.ro - „În 2017 hingherii au adunat de pe străzi 602 câini adulţi şi mai au vreo 600 de prins”

Category: Fapt divers Published: Monday, 12 February 2018 Written by Interes argesean

Cătălin Nastea, directorul SC Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş SRL, societatea cu capital de stat al cărei unic acţionar este Consiliul Local, a fost  invitatul de luni seara  al emisiunii Interes Argeşean de la radiodearges.ro. El a vorbit despre principala activitate a societăţii, salubrizarea oraşului, despre echipa de ecarisaj şi despre planurile pe care le are pentru anul acesta.

„În  urmă Hotărârii Consiliului Local Curtea de Argeș  nr. 78/17 august 2010, s-a aprobat reorganizarea Serviciului Public de Gospodărie Comunală Curtea de Argeș prin excluderea din obiectul de activitate a Serviciului a activității de salubrizare a localităților. Astfel, având  în vedere legea societăților comerciale nr. 31/1990, republicată, s-a aprobat înființarea Societății Comerciale cu Răspundere Limitată “Salubritate Publică Urbană Curtea de Argeş”, care are ca acționar unic Consiliul Local al Muncicipiului Curtea de Argeș și se organizează și funcționează în conformitate cu dispozițiile legale în vigoare și cu prevederile actului constitutiv. Prin Hotărârea Consiliului Local Curtea de Argeș nr. 88/2010 s-a aprobat delegarea directă a gestiunii serviciului comunitar de salubrizare stradală a municipiului Curtea de Argeș către societatea noastră”, a spus Cătălin Nastea. Prin urmare, obiectul principal de activitate, care aduce peste 90% din venituri este reprezentat de salubrizarea străzilor.  45 de angajaţi lucrează la curăţarea străzilor, conform unui program aprobat de Consiliul Local. Unele străzi sunt măturate zilnic, cum este Bulevardul, altele mai rar”,a  mai afirmat directorul de la Salubritate. În perioada iernii, măturătorii nu pot să-şi facă treaba zilnic, mai ales atunci când e zăpadă, aşa că iau concedii sau îi ajută pe cei de la Serviciul Public de Gospodărie la curăţarea zăpezii.

Până în urmă cu vreo câţiva ani, era la Curtea de Argeş o situaţia anormală. „Noi curăţam trotuarele iar Serviciul Public se ocupa de deszăpezirea carosabilului. S-a decis ca deszăpezirea să rămână la Serviciul Public, iar noi îi ajutăm atunci când putem, pentru că interesul nostru este comun, oraşul să arate bine”, a mai declarat Nastea.

La Curtea de Argeş nu se spală străzile cu detergent şi nici nu se ştie când şi dacă se va întâmpla asta

Directorul societăţii de Saubritate spune că e mulţumit  de felul în care arată oraşul „având în vedere posibilităţile şi dotările” pe care le societatea le are. „Vara, când e cald, se udă Bulevardul, dar nu avem utilaje ca să spălăm strada cu detergent, nu avem cu ce. Consiliul Local trebuie să decidă dacă este oportună investiţia într-un utilaj care să facă acest lucru, iar noi vom  face ce trebuie”, a spus Cătălin Nastea.

Subordonaţii  săi au scăpat de măturile de nuiele cu care „curăţau” străzile de municipiu. „Avem mături de plastic şi o automăturătoare cu care lucrăm”, a enumerat directorul mijloacele de producţie pe care le are la dispoziţie.

În 2017 societatea a înregistrat un profit de 200.000 de lei, iar Cătălin Nastea va propune Adunării Generale a Acţionarilor, care se va întruni în luna martie, ca profitul să rămână la societate pentru investiţii. „Vrem să mai luăm o automăturătoare, să o folosim mai ales pe străzile nou asfaltate”, a afirmat acesta. Suprafaţa care trebuie salubrizată este destul de mare, sunt peste 160 de străzi pe care măturătorii trec zilnic sau cu o altă periodicitate, şi în fiecare an s-au adăugat kilometri noi. „Din 2015 avem alte 42 de străzi asfaltate prin Planul Integrat de Dezvoltare Urbană, anul acesta s-au adăugat străzile asfaltate de Serviciul Public, dar ne descurcăm”, a subliniat directorul.

Cu pistolul după maidanezi

În 2017 de pe străzile din Curtea de Argeş hingherii au adunat 602 câini adulţi şi alte câteva sute de căţei. Aceştia din urmă au fost duşi la adăpostul de la Smeura, iar câinii mari au fost ţinuţi la biobaza de la fosta Bioproteine cât a permis legea. Cei care nu au fost adoptaţi au fost eutanasiaţi.

Serviciul de ecarisaj ar putea fi externalizat, sub o formă sau alta, dar acest lucru nu se va întâmpla anul acesta. Potrivit legii, până în 2019 Societatea de Salubritate Publică Urbană se poate ocupa în continuare de câinii maidanezi, dar după această dată lucrurile se vor schimba. „E posibil ca serviciul nostru de ecarisaj să fie închis. E posibil ca activitatea de ecarisaj să fie scoasă la licitaţie, dar nu mai devreme de 2019”, a mai spus directorul societăţii de Salubritate, Cătălin Nastea. Oricum, mijloacele pe care societatea le are acum pentru capturarea maidanezilor nu sunt cele mai potrivite. „De anul acesta o să ieşim mai mult pe străzi cu pistolul pe care îl avem pentru câini”, spune directorul Nastea. Acum, hingherii folosesc, exact ca în urmă cu 20 de ani, nişte plase de sârmă cu ajutorul cărora prind câinii, dar pistolul cu tranchilizante reprezintă o metodă mult mai civilizată de a-i captura.

Hits: 956

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments