Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Oraşul Regilor, ca pe vremea regilor

Category: Editorial Published: Tuesday, 16 July 2013 Written by Laura Ilie

Municipiul Curtea de Argeş a rămas mult în urma oraşului Mioveni. Acesta din urmă, acum cu o populaţie mai mare decât Curtea de Argeş, cu un buget mult mai mare şi cu planuri frumoase de dezvoltare, va fi declarat municipiu în scurt timp. Curtea de Argeş şi Câmpulung, vechi capitale, au rămas aproape ca pe vremuri. Nouă, la Curtea de Argeş, ne place să credem că o ducem mai bine decât Câmpulungul, dar mă îndoiesc de acest lucru.

La Mioveni e acelaşi primar de câteva, multe, mandate, şi probabil că va mai fi cât îi permite legea. Oraşul a prosperat în primul rând datorită uzinei, dar nici investiţiile sau proiectele atrase de administraţia locală nu sunt de lepădat, ultimul proiect, cel referitor la parcul industrial, fiind unul dintre cele mai inspirate.

Ne interesează, desigur, ce se întâmplă la Mioveni, dar mai ales prin comparaţie cu ce se petrece la noi acasă. Şi noi am avut primari cu mai multe mandate, oameni instruiţi, un profesor strălucit şi un inginer om de afaceri de mare succes. Din păcate pentru noi, când au ajuns la Primărie parcă le-a pălit strălucirea şi le-a scăzut interesul. Asta este percepţia cetăţeanului nemulţumit de gunoaiele de pe străzi, de mizeria care curge din maşinile de gunoi, de câinii care, deşi sunt sterilizaţi şi apoi lăsaţi liberi, sunt din ce în ce mai agresivi şi din ce în ce mai mulţi.

Nu s-a schimbat nimic esenţial la Curtea de Argeş de mulţi ani. Oraşul Regilor, cum le place edililor să spună, e ca pe vremea lor, deşi poate pe atunci era ceva mai curat. Se asfaltează, cu mare chin şi cu mare scandal, 33 de kilometri de străzi. E bine, fireşte, dar e puţin. Se face un parc fotovoltaic prin Tarniţa, administraţia locală va face economie la bani, e bine asta, dar e foarte puţin faţă de aşteptările argeşenilor. Se modernizează spitalul, se pun termopane şi se schimbă centralele sau gresia, dar medicamente tot nu sunt, oricine are neşansa să ajungă la spital trebuind să fie pregătit să-şi cumpere inclusiv seringi ori calmante.

La Curtea de Argeş e nevoie de un proiect de anvergură, cum este parcul industrial de la Mioveni, sau de altul, care să scoată din anonimat urbea care este, cu adevărat, oraşul regilor. Scris însă cu litere mici, pentru că acum cel puţin îşi merită această titulatură doar datorită faptului că aici sunt mormintele regale. În rest, „Oraşul Regilor” este o utopie atâta vreme cât arată aşa cum ştim, iar comparaţia cu alte oraşe din lume care poartă acest titlu nu face decât să le jignească pe acestea din urmă.

Până la urmă, chiar dacă nu am fi „Oraşul Regilor” nu ar fi o nenorocire aşa de mare dacă am avea străzi curate, multe firme cu mulţi angajaţi, şi alte lucruri de acest gen.

Hits: 1141

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments