Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

Doar în martie, penalităţi de 7900 de lei din cauza staţiei de epurare

Category: Administratie Published: Tuesday, 20 March 2018 Written by Interes argesean

Numai în luna martie SC Aquaterm plăteşte penalităţi în valoare de 7900 de lei pentru că nu are staţie de epurare. Vina nu aparţine însă societăţii Consiliului Local, ci Consiliului Local însuşi. Toate organele cu drept de control în această privinţă au amendat SC Aquaterm de-a lungul anilor din cauza staţiei de epurare, cei aproape 80 de milioane de lei vechi fiind doar ultima amendă. Şi totuşi, în ciuda amenzilor, plătite din banii contribuabililor, staţia de epurare rămâne pe mai departe un vis frumos, vechi de peste cinci ani, şi care tinde să ajungă un coşmar pentru administraţia locală.

După cum ziarul nostru v-a informat în exclusivitate, două firme au lucrat din greu pentru staţia de epurare a municipiului Curtea de Argeş. Studii de fezabilitate şi proiecte tehnice, pe toate le-au făcut aceste societăţi care aparţin aceleiaşi persoane. Problema este că în primul document staţia de epurare ar fi costat vreo 23 de milioane de lei, iar în al doilea – dublu. Municipalitatea a plătit studiile şi revizuirile studiilor încercând să facă staţia la preţul corect.

Municipiul Curtea de Argeş a avut în Programul de investiţii pe anul trecut, cu posibilitatea prelungirii în următorii ani, realizarea unei staţii de epurare care să corespundă normelor şi cerinţelor europene. Finanţarea în valoare de 23.769.554 lei este asigurată prin Programul de Dezvoltare Locală susţinut de Ministerul Dezvoltării Regionale. Pentru staţia de epurare s-au făcut deja investiţii. Astfel, în 2014, SC Acolada Construct Bucureşti a realizat studiul de fezabilitate, cu devizul general de 23.769.553,8 lei, iar proiectul tehnic pentru indicatorii tehnico – economici aprobaţi de Consiliul Local în 2014 şi actualizaţi în 2016, a fost făcut de SC Proiectech Construct SRL.

Conform termene.ro, cele două societăţi, Acolada Construct şi Proiectech Construct, aparţin aceleiaşi persoane, Mihai Stan, cu domiciliul în Bucureşti. Cu o firmă a făcut studiul de fezabilitate, iar cu alta a schimbat ce a făcut cu prima, sau cel puţin asta este concluzia la care au ajuns specialiştii din Primărie.

„În urma unei analize finale a Proiectului tehnic în vederea scoaterii la licitaţie a lucrărilor de execuţie, s-a constatat existenţa unei erori materiale conţinută în studiul de fezabilitate, care a dus la subestimarea valorii totale a investiţiei cuprinsă în devizul general. Urmare a acestei analize s-a solicitat societăţii care a întocmit studiul de fezabilitate revizuirea acestuia în corelare directă cu soluţiile tehnico economice detaliate la nivel de Proiect tehnic”, susţine Constantin Teodorescu, de la Compartimentul de Investiţii al Primăriei.

Expertiză la revizia studiului de fezabilitate

„S-a realizat revizia 1 a Studiului de fezabilitate de către firma prestatoare a serviciului în ianuarie 2017, cuprinzând direcţiile sesizate, rezultând un deviz general în sumă de 48.209.315 lei”, potrivit referatului întocmit de inspectorul de la Investiţii. El a propus, iar Consiliul Local a  aprobat „realizarea unei expertize tehnice a Studiului de fezabilitate realizat în 2014 şi a studiului de fezabilitate revizia 1, care să certifice posibilitatea de realizare a unei staţii de epurare corespunzătoare nevoilor municipiului Curtea de Argeş, la un cost corect de execuţie raportat la numărul de locuitori şi agenţi economici care îşi desfăşoară activitatea în municipiu”, expertiză care costă 12.000 de lei.

Deocamdată se lucrează la expertiză, dar timpul costă bani. Mulţi. Pe de-o parte experţii care trebuie să stabilească unde s-a greşit şi care e suma corectă, 23 ori 48 de milioane, iar experţii costă, la rândul lor, 120 de milioane, iar pe de altă parte sunt amenzile care curg lunar.

Hits: 700

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments