Te informam ca site-ul nostru foloseste cookie-uri, iar prin navigarea pe site iti exprimi acordul asupra folosirii acestora. 

S-a aprobat! Datoriile la bugetul local pot fi plătite eşalonat

Category: Administratie Published: Thursday, 08 March 2018 Written by Interes argesean

Consiliul Local a aprobat la o şedinţă convocată „de îndată” joi „Procedrra de acordate a eşalonărilor/amânărilor la plată pentru obligaţiile restante datorate bugetului local de către persoanele fizice sau juridice”.

După cum ziarul nostru v-a informat, pe site-ul Primăriei a fost postată procedura încă de acum o lună, iar administraţia locală a anunţat dezbatere publică pe această temă. Nimeni nu a fost însă interesat, iar joi proiectul a fost votat exact în forma propusă. Consilierul Marius Deaconu a cerut explicaţii de la directorul economic al Primăriei, Gheorghe Florescu. „Nu e treaba mea când intră în Consiliul Local un proiect de hotărâre, procedura a fost postată pe site, toată lumea a putut să o consulte”, a spus Florescu, dar aleşii locali şi-au exprimat nemulţumirea vis-a-vis de faptul că nu au fost informaţi. „Nu toată lumea stă pe site-ul Primăriei să vadă ce se pune acolo. Trebuie să fim anunţaţi de această chestiune ca să ştim ce se întâmplă”, a spus Bogdan Dabija. Directorul Florescu a precizat că „procedura se referă la datoriile vechi şi trebuie aprobată până la 31 martie”.

Primarul decide perioada

Astfel, administraţia locală poate acorda eşalonarea plăţilor sau amânarea acestora, dar primarul va decide perioada, a mai spus Gheorghe Florescu.

Eşalonarea la plată se acordă pentru o perioadă de cel mult 5 ani, iar amânarea la plată se acordă pentru o perioadă de cel mult 6 luni, dar care nu poate depăși data de 20 decembrie  a anului fiscal în care se acordă.

Potrivit hotărârii, pentru  perioada pentru care au fost acordate eşalonări sau amânări la plată, pentru obligațiile fiscale principale eșalonate sau amânate la plată, se datorează majorări de întârziere de 0,5% /lună sau fracțiune de lună reprezentând echivalentul prejudiciului.

De asemenea, în perioada eșalonării sau amânării la plată, un procent de 50% din majorările de întârziere reprezentând componenta de penalitate a acestora, aferente obligațiilor fiscale eșalonate sau amânate la plată, se amâna la plată. În situația în care sumele eșalonate sau amânate la plată au fost stinse în totalitate , majorările de întârziere amânate la plată se anulează”.

E nevoie de garanţii

Pentru obligaţiile fiscale eșalonate sau amânate la plată contribuabilii trebuie să constituie garanții, astfel;

a)în cazul persoanelor fizice, o sumă egală cu două rațe medii din eșalonare, reprezentând obligații fiscale locale eșalonate și majorări de întârziere calculate, în cazul esalonărilor la plată, sau o sumă rezultată din raportul dintre contravaloarea debitelor amânate și majorările de întârziere calculate și numărul de luni aprobate pentru amânare la plată, în cazul amanărilor la plată;

b)în cazul persoanelor juridice garanția trebuie să acopere totalul obligațiilor fiscale eșalonate și/sau amânate la plată.

Hits: 804

Leave your comments

0 / 800 Character restriction
Your text should be in between 10-800 characters

Comments